BYGGERIET .
   

Hvor langt er vi?Marts 2014: Fra tropehus til cafe

Det tidligere tropehus er blevet omdannet til café samt lokaler til undervisning og udstilling. Cafeen åbner den 16. april kl. 9, og samtidig bliver der adgang til plantesamlingerne. Vi er stadig i fuld gang med at udvikle den sidste del af formidlingen. Hele anlægget står færdigt til september, hvor det officielt indvies.


Januar 2014: Den sidste muld

Nu er byggeriet afsluttet og plantesamlingerne er ved at være på plads. Indenfor skal der lægges et sidste lag muld, og udenfor er vi i gang med at renovere de danske plantesamfund. Dette arbejde bliver afsluttet maj 2015.


September 2013: En sjælden blomstring

Der er stor jubel blandt gartnerne i De Nye Væksthuse for Nolina recurvata blomstrer for første gang. Planten, som på dansk kaldes elefantfod, flasketræ eller hestehalepalme, vokser i huset med ørkenklima og er generelt svær at få til at blomstre under dyrkede forhold.


April 2013: Forår og menneskelig aktivitet

Så er foråret også kommet til Væksthusene, hvor planterne er ved at kommer sig efter flytningen. Bl.a. blomstrer vores konge-protea (Protea cynaroides), som er Sydafrikas nationalblomst. Væksthusene bliver opbygget som landskaber, hvor planterne vises så naturtro som muligt. Men der er også steder, hvor sporene efter menneskelig aktivitet er meget tydelige, f.eks. ved fontænen i området med middelhavsklima.


Januar 2013: Tropestemning

Planterne er blevet beskåret kraftigt for at kunne klare flytningen til det nye tropehus. Men allerede nu kan der opstå regnskovsstemning i tropehuset.


December 2012: Planteflytning

De næste 40 dage står den på hårdt fysisk arbejde for gartnerne i Væksthusene, når de store tropiske træer flyttes over i det nye tropehus.


Oktober/november 2012: Sumpe og mure

Anlægsgartnerne er i fuld gang med at bygge et stort område til mangrovesumpen. Vi er også ved at bygge en støttemur i det nye tropehus, hvor terrænet falder 2,5 meter.


Maj 2012: Velbesøgt åbent hus

En søndag i maj, slog vi dørene op for 1000 nysgerrige fremmødte. De fik mulighed for at se hvor langt vi er nået, både i de gamle bygninger, men også i det nye tropehus.


Væksthusene

Marts 2012: Middelhavshuset tager form

Mens foråret begynder at titte frem udenfor, er gartnerne i gang med at genplante træerne i middelhavshuset.


Væksthusene

December 2011: Blomster ved vintertide

Udendørs ligger byggepladsen stille for vinteren, men i de gamle, renoverede væksthuse er de tilbageflyttede planter ved at slå rod igen. Strabadserne har fået en stor agave til at blomstre. Det sker kun en gang i dens liv, hvorefter den visner.


Væksthusene

Oktober 2011: Planterne lever endnu

Gartnerne holder stadig liv i planterne tropehuset og gør klar til at flytte nogle flere.


Væksthusene

September 2011: De første planter i jorden

Udenfor er skelettet ved at blive gjort klar til overdækningen. Indenfor er de første planter kommet i jorden i de gamle huse.


Væksthusene

August 2011: Der arbejdes på udkigstårnet

Så snart fundamentet var færdigt, begyndte håndværkerne at rejse stolperne til udkigstårnet.


Væksthusene

August 2011: Den sidste bue er på plads

Så er den sidste bue i skelettet til det nye tropehuser kommet på plads. Samtidig er der ved at blive gravet ud til stier i de gamle huse.


Væksthusene

Juli 2011: Tropehuset tager form

Skelettet til det nye tropehus giver nu et tydeligt indtryk af bygningen. I det gamle væksthus er renoveringen langt fremme.


Væksthusene

Maj 2011: Grundstensnedlæggelse

Den 26. maj blev grundstenen til det nye tropehus under stor bevågenhed nedlagt af rådmand Laura Hay, dekan Brian Bech Nielsen og konstitueret museumsdirektør Bent Lorenzen.


Væksthusene

Marts 2011: Planter og ventilation

I det gamle tropehuset er der stadig planter, der skal graves op og pottes. Udenfor bliver der lagt ventilationsrør ned til det nye tropehus.


Væksthusene

Februar 2011: Fundamentet etableres

De 3 første af de gamle væksthuse er nu helt ryddet og dermed klar til renoveringen. Udenfor er soklen ved at tage form trods sne og frost.


Væksthusene

Januar 2011: Et ordentligt hul i jorden...

Udgravningen til det nye tropehus er i fuld gang. Der er flyttet ca. 4.000 m3 af de i alt ca. 10.000 m3 jord, der skal flyttes. Inden længe bliver kranen stillet op, og så skal soklen støbes.


Væksthusene

Efteråret 2010: Planterne flyttes

Så er de første planter blevet flyttet ud af husene. Planterne bliver kørt til Fyn, hvor de skal opbevares, indtil håndværkene har renoveret husene. Det er vigtigt, at alle planterne bliver flyttet, inden det bliver rigtig vinter, da mange af dem ikke kan tåle lave temperaturer.

   


Til toppen af siden

| Steno Museet | Væksthusene | Ole Rømer Observatoriet |
| information | kommende arrangementer | aktiviteter | skoletjenesten |
| webmaster | english menu | deutsches menü |

Steno Museet, C.F. Møllers Alle 2, Universitetsparken, 8000 Aarhus C
Tlf: 87 15 54 15, E-mail: stenomuseet@si.au.dk

Opdateret d. 2-3-2010